Coppens Uitvaartzorg verkozen als beste van Nederland

Ben van den Aarssen

Wouw. De Dutch Funeral Award vormt voor vader Kees Coppens de bekroning van ruim dertig jaar werken als uitvaartondernemer. Voor zoon Jeffrey is het vooral een aanmoediging om verder te gaan op de ingeslagen weg. Wie natuurlijk ook in de hulde betrokken moet worden is echtgenote en moeder Anja, degene die al kort na de start van het bedrijf begon met een extra dienstverlening: stervensbegeleiding en rouwverwerking. Zeker toen was het een bijzondere stap, en al helemaal als onderdeel van een uitvaartonderneming. ,,Ons vak is meer dan een kist en een bloemstuk kiezen.’’ Later dit jaar draagt pa (63) het bedrijf definitief over aan Jeffrey, al vanaf 2013 mede-eigenaar. Samen met Anja gaat hij een stapje terugzetten. Daarom ook is die Award iets moois.

,,Het bevestigt dat je een bestendig familiebedrijf bent.’’ Aan de onlangs bekend gemaakte onderscheidingen gaat een heel traject vooraf. Na het aanmelden bij het organiserende platform Remember Me volgde eerst een voorselectie. In oktober kregen ze te horen dat ze bij de laatste vijf kandidaten zaten. In de tuinen van Appeltern moesten de finalisten voor de jury nog eens hun onderscheidende kwaliteiten uitleggen en verdedigen. Coppens Uitvaartverzorging werd winnaar van de in branche hoog aangeschreven prijs die om de twee jaar wordt uitgereikt. Vanwege de ruim dertig jaar ervaring, de gegarandeerde bedrijfsopvolging en het innovatieve vermogen. ,,We zijn altijd wel vernieuwend bezig geweest.’’ De stervensbegeleiding en rouwverwerking is er een voorbeeld van. ,,In de nazorg zijn we altijd ver gegaan.’’ Een speerpunt in die dienstverlening is altijd de rouwverwerking bij kinderen en jongeren geweest. ,,Daar is lang niet bij stil gestaan.’’ Nog geregeld geeft Anja Coppens lezingen over het onderwerp, ook op scholen in de regio. ,,We willen het verdriet bespreekbaar maken.’’ Verdriet was er ook volop in het coronajaar, met meer overlijdens dan normaal. Coppens Uitvaartverzorging reageerde snel en passend in een vreemde tijd, zo staat ook in het juryrapport te lezen. Het bedrijf verzekerde zich al vroeg in de crisis van de juiste beschermingsmiddelen, in een tijd dat zelfs de zorg nog moeite had om die te pakken te krijgen. Bij Coppens stond het vast: afscheid moest mogelijk blijven, ook in coronatijd. ,,Met in acht neming van alle regels konden nabestaanden hun dierbaren bij ons altijd persoonlijk blijven verzorgen.

Dat is echt een ontwikkeling van de laatste jaren en dat wilden we niemand afnemen. Rouwverwerking begint met passend afscheid nemen.’’ Of neem het moment dat het niet meer toegestaan was om meer dan dertig mensen bij een afscheidsdienst toe te laten: nog dezelfde avond zat het hele team van Coppens bij elkaar om de gevolgen te bespreken. ,,We hebben een fantastisch team dat zich het afgelopen jaar, met die toegenomen werkdruk, meer dan ooit heeft bewezen.’’ In die eerste week moesten uitvaarten met driehonderd verwachte bezoekers per omgaande anders worden geregeld. De achtergrond van Jeffrey in de video- en filmwereld bleek ineens van goudwaarde. ,,Binnen vierentwintig uur waren we in staat om uitvaarten livestream te brengen.’’ Jeffrey had een eigen productiebedrijf op Aruba, voordat hij alsnog besloot in het voetspoor van zijn vader te treden. ,,Het begon met het verzorgen van rouwdrukwerk en stap voor stap is het verder gegaan.’’ Met het aantreden van de nieuwe generatie volgden ook de groeiambities. Het aantal rouwkamers groeide mettertijd tot vier, met behalve in Wouw ook vestigingen in Roosendaal, Oud-Gastel en Etten-Leur. Ook nieuwe fenomenen als lijkwades, natuurbegrafenissen en afscheidsdiensten op tot voor kort nog onvoorstelbare plaatsen deden hun intrede. Pa Coppens weet dat de leiding van het bedrijf straks in goede handen is. Jeffrey Coppens noemt het werk een passie. ,,De dankbaarheid die je krijgt in dit vak is zoveel malen groter dan in de commerciële wereld, waarin ik vroeger werkte. Dit werk moet je voelen. Dit werk moet je leven.’’

Heeft u vragen?

Wij staan dag en nacht voor u klaar.

Bekijk ook de andere nieuwsberichten

beurs-zorg-rondom-afscheid

de uitvaartbeurs ‘Zorg Rondom Afscheid’ op 11 mei in de Baai te Etten-Leur is een succes geworden!

Lees meer
Sinds-kort-krijgen-mensen-bij-Centrum-voor-Wonen-&-Zorg-Blankershof

Sinds kort krijgen mensen bij Centrum voor Wonen & Zorg Blankershof in Oud Gastel die bij hun dierbare moeten waken, een waakkoffer aangeboden.

Lees meer
In-de-landelijke-week-van-de-begraafplaats

ETTEN-LEUR – In de landelijke week van de begraafplaats zijn de begraafplaatsen Binnentuin en Stationsstraat in Etten-Leur omgevormd tot gedenkparken.

Lees meer

Voor het vierde jaar is Pastoor Frans Verheije naar de katholieke begraafplaats om de graven te zegenen

Lees meer