Cremeren
Weet jij al hoe jij je uitvaart voor je ziet?
Het lijkt een zwaar onderwerp, maar het kan ook best fijn zijn om na te denken over hoe je je eigen afscheid voor je ziet. Je kunt erover praten en eventueel op schrijven. Informeer wat de mogelijkheden zijn. Je kunt dat beter van te voren doen dan dat je dierbaren later zich moeten afvragen wat je gewild zou hebben. Je kunt het ook aan je eigen dierbaren vragen wat ze willen, zodat je voorbereid bent op het moment dat het zover is.
Bij Coppens Uitvaartzorg heeft u de mogelijkheid om uw wensen van te voren vast te leggen door een wensenboekje in te vullen. Indien u wilt komen wij vrijblijvend langs om te helpen bij het maken van uw keuzes.
Als u kiest voor een crematie is het goed om te weten wat de mogelijkheden zijn. Om een goede keuze te kunnen maken staan hieronder verschillende mogelijkheden.

Cremeren
in Nederland werd het cremeren pas in 1968 wettelijk gelijkgesteld aan begraven. Sinds 2003 is cremeren populairder dan begraven: ruim 60 procent kiest inmiddels voor een crematie.
Waarom steeds meer mensen kiezen voor een crematie heeft diverse redenen. Deels heeft dat te maken met een afnemende weerstand vanuit kerken, die sinds de jaren zestig de keuze voor cremeren of begraven meer en meer overlaten aan de gelovige zelf.
Ook zijn er praktische overwegingen. Enkele verschillen c.q. voordelen van een crematie ten opzichte van een begrafenis:
- Een crematie kost gemiddeld minder dan een begrafenis.
- Een crematie is niet onderhevig aan weersomstandigheden.
- U heeft ruim de tijd om te bedenken wat u met de as van uw dierbare wilt doen.
- U kunt de as van uw dierbare bewaren waar u maar wilt, zoals bijvoorbeeld thuis.
- U kunt de as verdelen onder de nabestaanden.
Voordat de kist in de oven gaat wordt er door het crematorium gecontroleerd of er een gemeentelijk verlof afgegeven is tot cremeren en of het document met het registratienummer overeenkomt met de identificatiecode op de kist. Dan wordt er een vuurvast steentje op de kist gelegd. Dit identiteitssteentje wordt bij de as bewaard en alleen verwijderd als de as daarna verstrooid wordt.
Het verbranden, of verassen gebeurt bij een temperatuur rond de 1000 graden Celsius en duurt ongeveer vijf kwartier en vindt plaats in een speciaal daarvoor bestemde crematieoven waar precies een kist in past. Na de crematie van een volwassene met kist blijft er ongeveer drie kilo as over. Deze as wordt na het cremeren in een bak gedaan om af te koelen. Een aantal uur later worden alle metalen overblijfselen zoals spijkertjes, nietjes, chirurgisch metaal en alle andere metalen uit de as verwijderd. Eventuele opbrengst hiervan gaat naar een goed doel. Daarna wordt de as fijn gemalen en in standaard asbus geplaatst. Na iedere crematie wordt de oven geheel gereinigd zodat iedere crematie in een geheel gereinigde oven plaatsvind.
De as moet vervolgens wettelijk 30 dagen door het crematorium bewaard worden voordat deze ter beschikking komt voor de nabestaanden. De nabestaanden bepalen wat er verder met de asresten moet gebeuren. Ook hierin zijn er tegenwoordig heel veel mogelijkheden.
Urnen & sieraden
Steeds meer nabestaanden kiezen ervoor om na de crematie van hun dierbare de gehele hoeveelheid as of een deel te bewaren of te verstrooien. U kunt hierbij denken aan urnen, duo urnen, mini urnen, assieraden en diverse asverstrooi artikelen of andere gedenkproducten. Als u de as wilt bewaren zijn er vele mogelijkheden in verschillende formaten, kleuren en materialen verkrijgbaar.
In onze as-bestemmingsruimte aan De Meeten 40 in Roosendaal zijn voorbeelden uit ons gehele assortiment van urnen en sieraden te bekijken. Ook kunnen wij maatwerk aanbieden. Heeft u vragen hierover of wilt u een keer langs komen maak vrijblijvend een afspraak: 0165-564009
Via de website van onze leveranciers kunt u eventueel al naar verschillende mogelijkheden kijken.
Wanneer een stoffelijk overschot gecremeerd is, kunt u ook kiezen om de as op een begraafplaats te bewaren. Mogelijkheden hiervoor zijn o.a.;
- urnengraf (ondergrondse urnenkelder of verteerbare urn)
- urnenmuur (bovengronds bouwwerk met nissen)
- exclusieve vorm (andersoortige vormen)
- urn bijzetting in of op een bestaand graf
- strooiveld
- gedenkobjecten (bovengrondse ornamenten)
Voorafgaand aan de crematie heeft u zelf de keuze of en waar een afscheidsdienst zal plaatsvinden. Tegenwoordig zijn er diverse locaties en mogelijkheden denkbaar. Als u het afscheid in een intieme sfeer wilt houden is er de mogelijkheid om afscheid te nemen in één van onze sfeervolle aula’s.
Wij helpen u graag
Meld overlijden, 24 uur per dag bereikbaar.