Wat moeten we doen als iemand overlijdt?

Waarschuw als eerste de dienstdoende (huis)arts of de huisartsenpost. De arts moet namelijk als medisch deskundige officieel de dood vaststellen. Daarna kunt u Coppens Uitvaartzorg bellen voor de laatste verzorging en / of vervoer en een tijd afspreken voor het regelen van de gehele uitvaart.

Ik heb een verzekering, kan ik ook bij jullie terecht?

Ja, u kunt ongeacht waar u verzekerd bent zelf uw uitvaartondernemer kiezen.

Wij zijn onafhankelijk en werken voor elke verzekeringsmaatschappij. Als u dat wilt, verzorgen wij de melding aan de verzekeringsmaatschappij en de uitkering van de polis aan u.

Voor het melden van een overlijden kunt u ons dag en nacht bereiken.

In hoeveel tijd na overlijden moet de overledene worden begraven of gecremeerd?

Hoe snel na overlijden moet de overledene worden begraven of gecremeerd?

De dag waarop de uitvaart kan plaats vinden wordt bepaald door een wettelijke termijn van minimaal 36 uur tot maximaal 6 werkdagen na het overlijden.

Wat kost een uitvaart?

De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van uw wensen en persoonlijke stijl van de overledene. Een uitvaart betekent maatwerk. Wij nodigen u van harte uit om contact met ons op te nemen om uw wensen en daarbij behorende kosten te bespreken. Voor elk budget bestaat een passende oplossing. 0165-564009

Wat kan ik nu al regelen?

Een uitvaart vooraf bespreken maakt voor ons onderdeel uit van een persoonlijk begeleidingstraject. Het is juist heel verstandig om al bij leven uw keuzes kenbaar te maken en vast te leggen in een zogenaamd ‘uitvaartcodicil’ (wilsbeschikking). Dat betekent tenslotte voor uzelf en   voor uw nabestaanden een hele zorg minder. Voor nabestaanden is het immers lastig om beslissingen te nemen over de uitvaart van een dierbare zonder precies te weten wat deze zelf zou willen. Bel ons gerust voor een afspraak. Wij adviseren u graag over de verschillende mogelijkheden.

Thuis opbaren, kan dat?

Opbaren in huis is mogelijk. Hiervoor hebben wij uitstekende koelmethoden beschikbaar. We adviseren families wel om vaste bezoektijden aan huis aan te houden, zodat er niet doorlopend bezoek binnen wandelt. Bij een opbaring thuis kan zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van foto’s, kaarsen en persoonlijke spulletjes.

Sinds de laatste wetswijziging van 2010 is thanatopraxie toegestaan. Dit is een lichte balseming, waardoor de natuurlijke processen, die na het overlijden aanvangen, voor 10 dagen worden gestopt. Als opbaring thuis via deze methode plaats vindt is er dan ook geen koeling van het lichaam nodig.

Begraven of cremeren?

Een van de belangrijkste beslissingen rondom de uitvaart is de keuze tussen begraven of cremeren. Helaas komt het vaak voor dat nabestaanden niet weten wat de voorkeur van de overledene precies was. Het blijft dan gissen. En dan komt het natuurlijk wel eens voor dat nabestaanden later spijt hebben van hun keuze. Hoewel het geen leuk onderwerp is, is het goed om eens na te denken wat beter bij u past: begraven of cremeren. En maak deze wens ook kenbaar aan uw dierbaren of leg ze vast in het uitvaartcodicil.

Notaris?

Als er een testament is, informeert u de notaris over het overlijden. Wij werken samen met verschillende notariskantoren. Wij kunnen u helpen met alles wat de notaris moet regelen zoals een verklaring van erfrecht.

Heeft u een andere vraag?

Neem gerust contact op. Wij staan u graag te woord.

Voorgestelde pagina’s