Begraven
Weet jij al hoe jij je uitvaart voor je ziet?
Het lijkt een zwaar onderwerp, maar het kan ook best fijn zijn om na te denken over hoe je je eigen afscheid voor je ziet. Je kunt erover praten en eventueel op schrijven. Informeer wat de mogelijkheden zijn. Je kunt dat beter van te voren doen dan dat je dierbaren later zich moeten afvragen wat je gewild zou hebben. Je kunt het ook aan je eigen dierbaren vragen wat ze willen, zodat je voorbereid bent op het moment dat het zover is.
Bij Coppens Uitvaartzorg heeft u de mogelijkheid om uw wensen van te voren vast te leggen door een wensenboekje in te vullen. Indien u wilt komen wij vrijblijvend langs om te helpen bij het maken van uw keuzes.
Als u kiest voor een begrafenis is het goed om te weten wat de mogelijkheden zijn. Om een goede keuze te kunnen maken staan hieronder verschillende mogelijkheden.

Begraven
In Nederland is alles over begraafplaatsen en crematoria geregeld in de Wet op de lijkbezorging. In deze wet worden twee soorten begraafplaatsen genoemd: de GEMEENTELIJKE en de BIJZONDERE begraafplaats.
Er zijn verschillende soorten graven. Bij elk type graf heb je de keuze tussen een algemeen of een particulier graf. We zullen eerst het verschil uitleggen tussen een algemeen of een particulier graf
Algemeen graf
Bij een algemeen graf bepaalt de beheerder van de begraafplaats meestal de plaats van het graf. Bij een algemeen graf is er meestal ruimte voor minimaal twee personen die geen enkel verband met elkaar hebben. Zeggenschap wie daarin nog meer begraven wordt ligt bij de beheerder. Een algemeen graf is vaak voor een “korte” duur. Een algemeen graf krijgen de nabestaanden meestal niet zelf op naam, maar staat op naam van de eigenaar van de begraafplaats (vaak de gemeente of kerkbestuur). Er gelden voorschriften voor het plaatsen van een grafsteen, omdat de ruimte beperkt is. Algemene graven kunnen worden geruimd na de minimale wettelijke termijn van tien jaar grafrust, nadat de laatste overledene is bijgezet. Nabestaanden hebben vrijwel nooit recht op verlenging van het grafrecht. Herbegraven in een eigen graf is na ruiming doorgaans wel mogelijk. Het bijzetten van een urn is vaak niet toegestaan bij een algemeen graf. Omdat er aan een algemeen graf meer van dit soort beperkingen en voorwaarden vast zitten is dit graf financieel gezien een van de voordeligste opties.
Particulier graf
Een particulier graf, ook wel een familiegraf of eigen graf genoemd. Van een particulier graf is men geen directe eigenaar, maar rechthebbende. Men koopt het ‘uitsluitend recht op een graf’, zoals dat wettelijk is geformuleerd, en is dus geen eigenaar van het graf of de grond. Het graf wordt vaak door de nabestaanden (rechthebbende) zelf uitgekozen. De rechthebbende krijgt dan een grafrecht van meestal tien tot dertig jaar. Daarna is meestal verlenging voor telkens tien jaar mogelijk. De rechthebbende van het graf bepaalt welke overledenen er bij het graf mogen worden begraven. Het is ook mogelijk om zelf van te voren aan te geven dat je op een bepaalde plek begraven wilt worden, of je laat het over aan je nabestaanden. Zij krijgen na jouw dood dan als enige de grafrechten.Het onderhoud van het graf doet men zelf, of wordt uitbesteed aan de begraafplaats tegen betaling. Er zijn meer mogelijkheden tot het plaatsten van een grafmonument.
Natuurgraf
Voor de natuurliefhebbers is er een speciaal natuurgraf. Bij een natuurgraf draait het om duurzaamheid. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van biologisch afbreekbare materialen. Het idee achter het natuurgraf is om alles wat uit de natuur komt weer terug de natuur in te sturen. Bij een natuurgraf is het niet toegestaan om een grafmonument te plaatsen. In plaats hiervan worden er bijvoorbeeld boomschijven gebruikt als grafmarkering. Wat betreft bloemstukken, linten en andere grafdecoratie worden deze meestal na enkele weken verwijderd van het graf. Een voordeel van een natuurgraf is dat het meestal mogelijk is om een eeuwigdurend grafrecht en daarmee ook eeuwige grafrust te krijgen.

Grafmonumenten
De mogelijkheden voor een grafsteen zijn legio: staand of liggend, van marmer of (natuur)steen, een zwerfkei of van een andere materiaal zoals hout, glas of metaal. Overleg met de begraafplaats hoe vrij u bent in het plaatsen van een minder gangbaar herinneringsteken. Elke begraafplaats heeft regels voor het uiterlijk van een gedenkteken. Die regels betreffen meestal het formaat, maar soms ook het materiaal van het gedenkteken.
Naast een grafsteen kunt u ook door middel van lantaarntjes, bloemen, begroeiing of bijvoorbeeld speelgoed voor een kind, uw dierbare gedenken. Wij werken al jaren samen met de Firma Hensen uit Essen. Zij verzorgen voor ons de levering en plaatsing van gedenkstenen. Dit doen ze met de service en betrokkenheid voor nabestaanden, zoals u die ook van ons kunt verwachten.
Voorafgaand aan de begrafenis heeft u zelf de keuze of en waar een afscheidsdienst zal plaatsvinden. Tegenwoordig zijn er diverse locaties en mogelijkheden denkbaar. Als u het afscheid in een intieme sfeer wilt houden is er de mogelijkheid om afscheid te nemen in één van onze sfeervolle aula’s.
Wij helpen u graag
Meld overlijden, 24 uur per dag bereikbaar.