Dementie-vriendelijke uitvaart

Eén op de vijf mensen wordt geconfronteerd met dementie en steeds meer zal dementie deel gaan uitmaken van het leven van alledag. Dit betekent dat bij uitvaarten steeds vaker een nabestaande met dementie betrokken is.
Vaak denken nabestaanden dat het niet mogelijk of heel moeilijk is om iemand met dementie op één of andere manier deel te laten nemen in het afscheidsproces. Nabestaanden hebben vaak veel vragen, zoals:

  • Vertel ik aan een persoon met dementie dat diens dierbare is overleden, of verzwijg je het en spreek je er niet meer over?
  • Beseft iemand met dementie wel wat ‘de dood’ inhoudt?
  • Geef je de nabestaande met dementie gelegenheid tot afscheid nemen?
  • Neem je iemand met dementie mee naar de uitvaart?

Het is wel degelijk goed en zelfs wenselijk voor een nabestaande met dementie, om bewust afscheid van de overledene te nemen en te betrekken bij de uitvaart. Soms maar bij een klein stukje van het proces, bijv. door een mooie foto of bloemen uit te zoeken. Het geeft gemoedsrust als je met aandacht afscheid van een dierbare kunt nemen. Ook voor degenen die om de persoon met dementie heen staan, kan dit een gevoel van verbondenheid en troost geven. Het komt het hele rouwproces ten goede, óók – of misschien wel voorál – bij iemand met dementie.

Coppens Uitvaartzorg vindt het belangrijk om over de juiste kennis en vaardigheden te beschikken, zodat de nabestaande met dementie en hun familie op een zo goed mogelijke manier worden begeleid vanaf het moment van overlijden tot en met de dag van de uitvaart.

Een aantal uitvaartbegeleiders hebben inmiddels de speciale training van Terramor in samenwerking met Alzheimer Nederland gevolgd. In deze training krijg je als uitvaartbegeleider allerlei handvatten aangereikt om mensen met dementie te betrekken bij het afscheid van een dierbare.

De andere uitvaartbegeleiders zullen ook de training gaan volgen. Zo wordt ons bedrijf nog meer toegerust op het begeleiden van nabestaanden met dementie en hun familie. Wij helpen u graag bij het vormgeven van een dementie-vriendelijke uitvaart.

Wilt u meer weten over een dementievriendelijke uitvaart? Neem dan gerust contact met ons op. 0165-564009

In de praktijk
Om ervoor te zorgen dat een persoon met dementie bij het afscheid en de uitvaart betrokken kan worden, is het van belang om rekening te houden met een aantal factoren;

  1. Gerichte aanpak (ander soort vragen).
  2. Aangepaste activiteiten (specifieke volgorde)
  3. Aangepaste afscheidsbijeenkomst (specifieke structuur).
  4. Aanvulling van communicatieve vaardigheden (gericht op dementie).
  5. Bij het organiseren van de uitvaart kijken we vooral naar wat wél kan.

Dementievriendelijke uitvaart Roosendaal | Dementievriendelijke uitvaart Etten-Leur | Dementie vriendelijke uitvaart Roosendaal

Heeft u vragen?

Wij staan dag en nacht voor u klaar.

Bekijk ook de andere nieuwsberichten

Coppens Uitvaartzorg winnaar Dutch Funeral Awards.

Lees meer
Coppens-Uitvaartzorg-won-tijdens-het-jaarlijkse-Roosendaals-ondernemersgala

ROOSENDAAL – Coppens Uitvaartzorg won tijdens het jaarlijkse Roosendaals ondernemersgala de prijs in de categorie ‘Small Business’ award.

Lees meer
Coppens-Uitvaartzorg-Samen-herinneren-herdenkingsdienst-oktober

Samen herinneren herdenkingsdienst In de aula van ons afscheidscentrum in Roosendaal hebben wij op zondag 28 oktober in de ochtend.

Lees meer
Sinds-kort-krijgen-mensen-bij-Centrum-voor-Wonen-&-Zorg-Blankershof

Sinds kort krijgen mensen bij Centrum voor Wonen & Zorg Blankershof in Oud Gastel die bij hun dierbare moeten waken, een waakkoffer aangeboden.

Lees meer