Coronavirus en de uitvaart

Update-19-05-2020

De overheid maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Dit betekent dat contact tot een verder minimum wordt beperkt.

Jammer genoeg heeft dit ook een invloed op uitvaartplechtigheden en condoleancebezoeken. Waar u normaal gesproken al uw familie, vrienden en kennissen om u heen heeft zijn de plechtigheden nu alleen toegankelijk voor kleine besloten groepen met alleen naaste familie met maximaal 30 personen.

Wij werken wel met afspraken op onze locaties zodat er toch persoonlijk contact kan zijn om alle zaken door te nemen voor het afscheid.  Zo hoeft niet alles online of telefonisch plaats te vinden. Dit is toch erg prettig en wenselijk in deze emotionele periode. Mocht u liever toch alles telefonisch of online met ons doornemen is dit uiteraard mogelijk.

Ondanks de maatregelen staat ons team dag en nacht voor u klaar staan en er alles aan doen om de uitvaart naar wens te laten verlopen. We denken graag met u mee in oplossingen. Zo kunnen wij een livestream faciliteren zodat andere familie, vrienden en kennissen de uitvaart op afstand toch kunnen volgen. In onze locaties, Roosendaal en Oud Gastel is het mogelijk om een intieme afscheidsdienst te laten plaatsvinden tot 30 personen.

Klik hier voor alle mogelijkheden die op dit moment kunnen zorgen voor een persoonlijk en waardig afscheid.

Hieronder vind u de meest gestelde vragen.

Mochten er verder toch nog vragen zijn horen wij het graag en kunt u met ons contact opnemen via 0165-564009 of via info@uitvaartcoppens.nl

Een dierbare komt te overlijden en is (misschien) besmet met het Coronavirus. Wat moet ik doen?

U meldt het overlijden op dezelfde manier. U kunt ons dag en nacht bereiken via 0165-564009. Telefonisch horen wij dan graag dat uw dierbare eventueel mogelijk besmet is met het Coronavirus.

Komt de uitvaartverzorger bij ons thuis om de uitvaart te regelen?

De gezondheid en veiligheid van onze medewerkers en nabestaanden die wij mogen begeleiden is voor ons belangrijk. Daarom komen wij in principe niet bij de nabestaanden aan huis voor het regelgesprek.

Maar toch hebben wij ervoor gekozen om het regelgesprek en eventuele andere afspraken op onze eigen locaties te laten plaatsvinden. Hierbij mogen wel maximaal 4 personen aanwezig zijn. Zo vindt er toch persoonlijk contact plaats in deze toch al emotionele periode. Uiteraard is het ook mogelijk om al het contact telefonisch of online te laten verlopen mocht dit gewenst zijn.

Mag of kan een uitvaart nu wel gewoon doorgaan?

Zoals (op 16-3-2020) in de media werd gemeld mogen er geen bijeenkomsten van personen boven de 30 personen plaatsvinden. Daardoor zullen de uitvaarten in kleine kring met alleen naaste familie moeten worden gehouden.

In onze locaties, Roosendaal, Etten-Leur, en Oud Gastel is het mogelijk om een intieme afscheidsdienst te laten plaatsvinden tot 30 personen.

Wij kunnen als Coppens Uitvaartzorg faciliteren in een livestream zodat mensen op afstand of in een andere ruimte de dienst kunnen volgen. Dit kan zowel op een van onze eigen locaties maar ook in crematoria of eventueel kerken. Wij zullen altijd met u zoeken naar een passende oplossing.

Als u hierover vragen heeft neemt u gerust contact met ons op. 0165-564009 of via de e-mail, info@uitvaartcoppens.nl

Wat gebeurt er met mijn dierbare wanneer hij of zij is overleden aan het Coronavirus?

Wij geven de overledene dezelfde dienstverlening als iemand die niet is komen te overlijden aan het Coronavirus. Ook is het gewoon mogelijk om het lichaam te balsemen. Rouwbezoeken kunnen gewoon doorgaan, wij volgen een strikt hygiëneprotocol om de hygiëne van medewerkers, nabestaanden en gasten te waarborgen. Tijdens het verzorgen van overledenen met Corona dragen wij bijvoorbeeld beschermende kleding, wij reinigen na elk bezoek delen van het uitvaartcentrum dat vaak aangeraakt wordt en waar het virus kort zou kunnen overleven. Uitvaarten kunnen gewoon doorgaan maar wel in kleine kring met alleen naaste familie. Het besmet raken via een overleden persoon is erg klein.

Blijft iemand na overlijden aan het Coronavirus besmettelijk?

Het huidig Coronavirus is een nieuw virus en er is nog het een en ander onbekend. Vanuit onderzoek bij Coronavirussen in het algemeen blijkt dat de overleving van het virus na overlijden, kort is. Het zou bij lage temperaturen zoals het koelen van het lichaam wel zo kunnen zijn dat het virus nog aanwezig is tot 3 dagen na overlijden. Maar het besmetten van een ander gebeurt meestal door niezen of hoesten. Dus wanneer je goede handhygiëne uitoefent is de kans om besmet te raken klein.

Is een thuisopbaring nog mogelijk na overlijden aan het Coronavirus?

Een thuisopbaring is mogelijk ook na het overlijden aan het coronavirus. We zullen dit goed moet de nabestaanden bespreken wat de eventuele maatregelen hiervoor zijn.

Condoleren, kan dat wel?

Zoals gemeld in de media mag op dit moment geen handdruk worden gegeven. Dit geld ook voor het condoleren van nabestaanden. Wij zullen als uitvaartleiders de nabestaanden geen hand schudden. Dit is een maatregel om het virus tegen te gaan. Wij gaan er vanuit dat iedereen hierin zijn of haar verantwoordelijkheid neemt.

Kan iemand die in quarantaine zit een uitvaart bijwonen?

Dit is helaas niet mogelijk om bij de uitvaart aanwezig te zijn. Wel is het mogelijk om middels een livestream de uitvaart te volgen. Het is ook mogelijk dat de uitvaart verplaatst word na een andere datum. Zodat het mogelijk is om de plechtigheid enkele weken later te laten plaatsvinden en iedereen hierbij aanwezig kan zijn. Wij kunnen hiervoor uitstel aanvragen.

Mag iemand uit een risicogroep – zoals mensen met een verzwakt immuunsysteem – naar de uitvaart komen?

Wij willen aan iedereen vragen om een beroep te doen op je eigen intuïtie om correct te handelen in het belang voor jezelf en voor anderen.

Een condoleance met catering mag dit wel?

Vanaf 1 juni mogen ook wij weer onze horeca faciliteiten (tot maximaal 30 personen) aanbieden in onze uitvaartcentra. Voor meer informatie hierover neem contact op met ons zodat wij u hierover uitleg kunnen geven wat de mogelijkheden zijn.

Voorgestelde pagina’s

Menu