Coronavirus en de uitvaart

De overheid heeft op 15 maart verdergaande maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Dit betekent dat contact tot een verder minimum wordt beperkt.

Jammer genoeg heeft dit ook een grote invloed op uitvaartplechtigheden en condoleancebezoeken. Waar u normaal gesproken al uw familie, vrienden en kennissen om u heen heeft zijn de plechtigheden nu alleen toegankelijk voor kleine besloten groepen met alleen naaste familie.

Ter bescherming van uw gezondheid en die van onze medewerkers, is het van belang dat er zo min mogelijk fysiek bezoek plaatsvindt. Daarom zullen wij voornamelijk telefonisch contact met u onderhouden, maar dit bekijken we per situatie.

Ondanks de maatregelen zal ons team dag en nacht voor u klaar staan en er alles aan doen om de uitvaart naar wens te laten verlopen. We denken graag met u mee in oplossingen. Zo kunnen wij een livestream faciliteren zodat andere familie, vrienden en kennissen de uitvaart op afstand toch kunnen volgen. In al onze locaties, Roosendaal, Etten-Leur, Wouw, en Oud Gastel is het mogelijk om een intieme afscheidsdienst te laten plaatsvinden tot 30 personen.

Hieronder vind u de meest gestelde vragen.

Mochten er verder toch nog vragen zijn horen wij het graag en kunt u met ons contact opnemen via 0165-564009 of via info@uitvaartcoppens.nl

Een dierbare komt te overlijden en is misschien besmet met het Coronavirus. Wat moet ik doen?

U meldt het overlijden op dezelfde manier. U kunt ons dag en nacht bereiken via 0165-564009. Telefonisch horen wij dan graag dat uw dierbare eventueel mogelijk besmet is met het Coronavirus.

Komt de uitvaartverzorger bij ons thuis om de uitvaart te regelen?

De gezondheid en veiligheid van onze medewerkers en nabestaanden die wij mogen begeleiden is voor ons belangrijk. In verband met het coronavirus mogen wij zoals u eigenlijk wel van ons gewend bent het regelgesprek helaas op dit moment niet bij u thuis uitvoeren. Wij hebben hiervoor een mogelijkheid digitaal ontwikkeld om op afstand met u door alle mogelijkheden heen te lopen. Het contact kan telefonisch of via Skype of Facetime.

Wel is het mogelijk om het regelgesprek op onze eigen locatie met maximaal 3 personen te laten plaatsvinden.

Mag of kan een uitvaart nu wel gewoon doorgaan?

Zoals (op 16-3-2020) in de media werd gemeld mogen er geen bijeenkomsten van personen boven de 30 personen plaatsvinden. Daardoor zullen de uitvaarten in kleine kring met alleen naaste familie moeten worden gehouden.

In al onze locaties, Roosendaal, Etten-Leur, Wouw, en Oud Gastel is het mogelijk om een intieme afscheidsdienst te laten plaatsvinden tot 30 personen.

Wij kunnen als Coppens Uitvaartzorg faciliteren in een live stream zodat mensen op afstand of in een andere ruimte de dienst kunnen volgen. Dit kan zowel op een van onze eigen locaties maar ook in crematoria of eventueel kerken. Wij zullen altijd met u zoeken naar een passende oplossing.

Als u hierover vragen heeft neemt u gerust contact met ons op. 0165-564009 of via de e-mail, info@uitvaartcoppens.nl

Wat gebeurt er met mijn dierbare wanneer hij of zij is overleden aan het Coronavirus?

Wij geven de overledene dezelfde dienstverlening als iemand die niet is komen te overlijden aan het Coronavirus. Ook is het gewoon mogelijk om het lichaam te balsemen. Rouwbezoeken kunnen gewoon doorgaan, wij volgen een strikt hygiëneprotocol om de hygiëne van medewerkers, nabestaanden en gasten te waarborgen. Tijdens het verzorgen van overledenen met Corona dragen wij bijvoorbeeld beschermende kleding, wij reinigen na elk bezoek delen van het uitvaartcentrum dat vaak aangeraakt wordt en waar het virus kort zou kunnen overleven. Uitvaarten kunnen gewoon doorgaan maar wel in kleine kring met alleen naaste familie. Het besmet raken via een overleden persoon is erg klein.

Blijft iemand na overlijden aan het Coronavirus besmettelijk?

Het huidig Coronavirus is een nieuw virus en er is nog het een en ander onbekend. Vanuit onderzoek bij Coronavirussen in het algemeen blijkt dat de overleving van het virus na overlijden, kort is. Het zou bij lage temperaturen zoals het koelen van het lichaam wel zo kunnen zijn dat het virus nog aanwezig is tot 3 dagen na overlijden. Maar het besmetten van een ander gebeurt meestal door niezen of hoesten. Dus wanneer je goede handhygiëne uitoefent is de kans om besmet te raken klein.

Is een thuisopbaring nog mogelijk na overlijden aan het Coronavirus?

Na de laatste berichten vanuit de overheid zijn we hier voorzichtig mee. We zullen dit per situatie bekijken en met de familie overleggen.

Condoleren, kan dat wel?

Zoals gemeld in de media mag op dit moment geen handdruk worden gegeven. Dit geld ook voor het condoleren van nabestaanden. Wij zullen als uitvaartleiders de nabestaanden geen hand schudden. Dit is een maatregel om het virus tegen te gaan. Wij gaan er vanuit dat iedereen hierin zijn of haar verantwoordelijkheid neemt.

Kan iemand die in quarantaine zit een uitvaart bijwonen?

Dit is helaas niet mogelijk om bij de uitvaart aanwezig te zijn. Wel is het mogelijk om middels een livestream de uitvaart te volgen. Het is ook mogelijk dat de uitvaart verplaatst word na een andere datum. Zodat het mogelijk is om de plechtigheid enkele weken later te laten plaatsvinden en iedereen hierbij aanwezig kan zijn. Dit is bij verschillende crematoria al mogelijk gemaakt. Ook kunnen wij eventueel via de burgemeester uitstel aanvragen.

Mag iemand uit een risicogroep – zoals mensen met een verzwakt immuunsysteem – naar de uitvaart komen?

Wij willen aan iedereen vragen om een beroep te doen op je eigen intuïtie om correct te handelen in het belang voor jezelf en voor anderen.

Een condoleance met catering mag dit wel?

Zoals landelijk geldt mogen wij ook onze horeca faciliteiten niet aanbieden. Zowel bij ons als in de crematoria kunnen hierdoor geen condoleances met consumpties plaatsvinden. Dit geldt tot minimaal 6 april.

Voorgestelde pagina’s

Menu